fbpx
//Virheellistä tietoa liikkumisrajoitusten vaikutuksesta taksialaan

Virheellistä tietoa liikkumisrajoitusten vaikutuksesta taksialaan

Eduskunnassa on käsiteltävänä lakiesitys liikkumisrajoituksista. Taksialan osalta esitys perustuu täysin vääriin tietoihin rajoitusten vaikutuksista yrittäjiin ja yrityksiin.

– Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilla on lakiin perustuva velvoite seurata liikennepalveluiden tarjontaa. Miten on siis mahdollista, että taksialan luvut ovat hallituksen esityksessä kaukana todellisuudesta, Suomen Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen kysyy aiheellisesti.

Liikkumisrajoituksiin liittyvän lakiesityksen perusteissa taksialaa kuvaavina lukuina esitetään, että Helsingin, Espoon ja Vantaan alueilla toimisi yhteensä noin 1900 yritystä ja ne työllistäisivät noin 2800 henkilöä. Turusta esitetään vastaavina lukuina noin 230 yritystä ja noin 320 henkilöä.

– Traficomin tilastoista viime syyskuulta voidaan kuitenkin todeta, että Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella on yrityskohtaisia taksiliikennelupia yhteensä yli 4 300. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toimivan Lähitaksi Oy:n noin 1 000 yrittäjää ja heidän lähes 1 400 taksia työllistävät noin 3 000 henkilöä. Turussa lupia on yli 500 ja työntekijöitä noin 1 000, Koskinen kumoaa lakiesityksen lukuja faktoihin perustuen.

Virheet vähentävät lainsäädännön uskottavuutta

– Hallituksen esityksessä liikkumisrajoitusten vaikutusta taksitoimialaan kuvataan siis varsin pienillä luvuilla. Herääkin kysymys, ovatko koko liikkumisrajoituksiin liittyvän lakiesityksen perusteet oikeita. Vaikka laki on jouduttu varmasti kirjoittamaan erittäin kiireellisenä, niin olisi ollut kohtuullista varmistaa perustiedot ministeriöistä ja virastoista. Miksi meillä on laaja virkamieskunta ja mittava määrä virastoja, jos niiden osaamista ei käytetä hyväksi, toimitusjohtaja Koskinen hämmästelee.

Valtioneuvoston kanslia kuitenkin vetoaa työ- ja elinkeinoministeriön tilastoihin vuodelta 2019, vaikka lupaviranomaisilla olisi ollut tämän päivän tietoakin tarjolla!

– Kaiken tämän jälkeen lakiesityksessä vielä vähätellään liikkumisrajoitusten vaikutusta taksialaan. Pidetäänkö päättäjien keskuudessa taksiyrittäjiä välttämättömänä pahana, vai mistä on kyse, toimitusjohtaja Timo Koskinen ärähtää.

Taksiala työllistää normaalioloissa pelkästään pääkaupunkiseudulla arviolta lähemmäs 10 000 työntekijää, joista suurin osa päätoimisia kokoaikaisia. Monissa maamme pienemmissä kunnissa taksiyrittäjät ovat merkittävä osa koko kunnan yritystoimintaa, esimerkiksi Lempäälän suurimpien työllistäjien joukossa on taksiyritys.

Lisätietoja                          toimitusjohtaja Timo Koskinen p. 040 570 9070

2021-11-22T13:50:36+03:0026.3.2021|Tiedotteet|