//Timo Koskinen: Taksiyrittäjäkin on yrittäjä!

Blogi

Taksiyrittäjäkin on yrittäjä!

Taksialalla on varsin usein käytetty taksiliikenneluvan haltijasta termiä taksiautoilija, ja termissä on painotettu nimenomaa sanaa ”autoilija”. Toki kyseessä on autoilija ja auton sekä autonkuljettajan rooli on merkittävä taksiyrittäjän työssä, mutta ei suinkaan koko totuus.

Liikennepalvelulain myötä taksiyrittäjyys on muuttunut ja edelleen muuttumassa varsin voimakkaasti. Taksiyrittäjän on syytä kaikissa tilanteissa muistaa toimivansa yksittäisen yrittäjänä, yhtiömuodosta riippumatta. Taksiyrittäjä ei ole kuluttaja siinä mielessä, että esimerkiksi kuluttajansuoja olisi yrittäjän apuna ja tukena. Yrittäjänä toimiminen tuo monia vastuita ja velvoitteita samoin kuin tietysti myös vapauksia ja oikeuksia. Usein sanotaan, että valta ja vastuu kulkevat käsi kädessä ja näin se on myös taksiyrittäjyydessä.

Tarjottuun sopimukseen on tutustuttava todella tarkkaan

Kelan kilpailutus ja sopimukset maakunnittain palveluntuottajiksi valittujen toimijoiden kanssa on yksi konkreettinen esimerkki yrittäjyyden roolista. Nyt, kun taksiyrittäjille tarjotaan maakunnittain vaihtoehtoja, jokaisen yrittäjän on itse pohdittava niitä ehtoja ja edellytyksiä, joilla sopimuksia tarjotaan. Kela-sopimuksissa sopimuksen laatijana on palveluntuottaja, joka arvioi tilannetta aivan puhtaasti omasta näkökulmastaan ja omilla ehdoillaan. Näin ollen taksiyrittäjän on tutustuttava tarjottuun sopimukseen todella tarkkaan. Mihin yrittäjä sitoutuu ja millä ehdoilla?

Milloin minun pitää olla käytettävissä ja miten muiden sopimusteni osalta toimintaan, esimerkiksi koulukyydit, vakioasiakkaat tai vastaavat? Miten pääsen sopimuksesta eroon, jos siihen tulee tarve? Ja toisaalta, mitä minä hyödyn, jos teen sopimuksen palveluntuottajan kanssa? Mistä minulle maksetaan ja kuinka paljon? Millaisiin mahdollisiin provisioihin sitoudun?

Niinkin yksinkertainen asia kuin hintojen määräytymisen perusteet on syytä arvioida tarkkaan.

Ajoittain meiltä Taksiliitosta kysytään, kannattaako jokin sopimus allekirjoittaa. Siihen meillä ei tietenkään ole, eikä voikaan olla vastausta. Meillä on kuitenkin kykyä ja taitoa antaa yleisiä neuvoja erilaisten sopimusten sisältöjen arviointiin.

Taksiyrittäjä, anna Taksiliiton auttaa

Taksiliitto auttaa taksiyrittäjää nimenomaan yrittämisen asioissa. Meistä ei ole apua autonkuljettajan tehtävissä, mutta kaikessa muussa taksiyritystoimintaan liittyvissä asioissa voit aina kääntyä puoleemme. Meillä laki- ja neuvontapalvelut lupaavat olla jokaiseen yhteyden ottaneeseen jäseneen yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä. Kaikkia ongelmia ei huomiseksi ratkaista, suurin osa hoidetaan jo tänään, jotkut asiat kuitenkin vaativat vähän pidempää selvittelyä.

Taksiyrittäjä keskity sinä omaan työhösi asiakaspalvelun korkeatasoisena osaajana ja anna Taksiliiton auttaa oman osaamisesi ulkopuolisissa kysymyksissä. Yhdessä kohden parempaa taksimaailmaa!

Timo Koskinen, toimitusjohtaja

Tutustu 

Liity jäseneksi

 Tapahtumakalenteri

Tutustu Taksiliittoon

Ajankohtaista 

2022-01-10T13:50:50+02:0028.10.2021|Blogit|