fbpx
//Taksisääntelyn epäkohtia korjataan: korjaussarjan lait pääosin voimaan jo 1.5.2021

Taksisääntelyn korjaussarjan lait tulevat pääosin voimaan jo 1.5.2021.

Laki liikenteen palveluiden muutoksista on hyväksytty eduskunnassa.

Taksisääntelyn korjaussarjassa tehdyt lakimuutokset tulevat pääosin voimaan 1.5.2021. Hinnoittelua sekä taksamittaria ja muita laitteita koskevat muutokset tulevat voimaan 1.9.2021. Voimaantulon porrastuksella annetaan taksitoimijoille aikaa tehdä lakimuutosten edellyttämiä muutoksia.

– Taksisääntelyn korjaussarjan tarkoitus on palauttaa asiakkaiden luottamus turvalliseen kyytiin ja yrittäjien luottamus alan tulevaisuuteen, kertoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka lakimuutosten tavoitteista.

Lue koko tiedote Liikenne- ja viestintäministeriön sivuilta (8.4.2021)

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom antaa säädöksistä yksityiskohtaisempaa tietoa ja tarkentavia määräyksiä verkkosivuillaan sekä uutiskirjeessä.

 

Tietoa jäsenyrittäjälle

Taksiliiton jäsenenä löydät tarkempaa koottua tietoa lain muutoksista mm. sähköpostiisi saapuneesta uusimmasta uutiskirje Etupuskurista (8.4.2021) ja jäsensivuiltasi Taksinetistä Taksiuutiset-webinaaritallenteesta (6.4.2021): www.taksinetti.fi kohdasta Jäsenyys/Koulutustallenteet. Huom. Nettisivuille päivitetään parhaillaan lisää ohjeistuksia taksiyrittäjälle ja tietoa lakimuutoksen vaatimuksista.

Jos et ole vielä Taksiliiton jäsen, jäsenedut ovat vain parin klikkauksen päässä. Liity edunvalvonnan, neuvonnan ja ensi käden tiedon piiriin täällä:
www.taksiliitto.fi/jaseneksi-taksiliittoon/

 

Huomioi asiakkaana ainakin nämä:

Taksivalo on pakollinen varuste (voimaan 1.5.2021)

Taksiliikenteessä olevassa taksissa on oltava taksivalo. Taksivalon saa poistaa vain, jos kyseessä on yritys- tai edustusajo, jossa taksivalon käyttövelvollisuudesta poikkeamista on etukäteen sopimuksella sovittu. Sopimus tai sen jäljennös on oltava mukana taksissa.

Taksimatkan hinnoittelu: taksamittari tai kiinteä hinta (voimaan 1.9.2021)

Taksimatkat voi jatkossa hinnoitella kahdella tapaa. Hinta voi määräytyä ajan ja matkan mukaan tai vaihtoehtoisesti hinta on ennalta sovittu kiinteä hinta.

Jos hinnoittelu perustuu ajan ja matkan mittaamiseen, on taksissa oltava taksamittari. Ajan ja matkan perusteella hinnoiteltaessa voidaan käyttää myös lähtömaksua, avustamislisää ym. vastaavia ennalta ilmoitettuja lisämaksuja. Nämä kaikki on kuitenkin aina kirjattava taksamittariin.

Hinnan ilmoittaminen (voimaan 1.9.2021)

Ennen taksimatkan alkamista on kuluttajalle annettava tieto taksimatkan hinnasta. Jos ennalta ei voida antaa tarkkaa kokonaishintaa, on kerrottava yksinkertaisella tavalla hinnan määräytymisen perusteet. Hintatiedot on oltava helposti havaittavissa ennen matkan alkamista. Jos matkasta ei sovita kiinteää kokonaishintaa, tulee kuluttajalla olla helposti havaittavissa esimerkkimatkan (10 km/15 min) hinta.

Maksutavat ja kuitinantovelvollisuus

Taksimatkan saa aina maksaa käteisellä ja yleisimmillä maksu- ja luottokorteilla, ellei etukäteen ole muuta ilmoitettu. Jos taksissa vaaditaan ainoastaan käteismaksua, kuluttajan on syytä harkita kannattaako kyseistä palvelua käyttää. Taksimatkasta tulee aina antaa kuitti asiakkaalle. Kuitissa on oltava tiedot palveluntuottajasta, y-tunnus, tiedot peritystä maksusta, kuitin numero, päivämäärä sekä tiedot arvonlisäverosta. Kuluttajan ei kannata koskaan käyttää sellaista taksipalvelua, josta ei saa kuittia.

Perustiedot taksissa asiakkaan nähtävillä 

Jokaisessa taksissa tulee olla näkyvillä luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi. Jokaisessa taksissa on oltava mukana liikennelupa tai sen jäljennös.

 

Suomalainen taksi on pääosiltaan erittäin luotettava ja tehokas kuljetuspalveluntuottaja. Nykyinen lainsäädäntö kuitenkin mahdollistaa erilaisten yrittäjien ja kuljettajien alalle tulon. Taksinkäyttäjän on syytä valita taksinsa huolella: käytä palvelua, jonka laatu ja muut ominaisuudet täyttävät vaatimuksesi. Älä tyydy huonoon taksipalveluun!

 

Taksiliittoon kuuluvien yrittäjien luotettavat taksit koko maan kattavasti:

Hae oman paikkakuntasi takseja Taksit.fi-taksihausta.

Pyydä matkalle tai tavarakuljetukselle kiinteähintainen tarjous Taksit.fi-matkamyynnistä.

Taksien tilausvälitysyhtiöiden yhteystietoja

 

2021-04-15T16:05:14+03:0015.4.2021|Uutiset|