//Taksinkuljettajan ajolupa on tie ammattiin
Taksinkuljettajan ajolupa on tie ammattiin2023-12-15T13:49:22+02:00

Taksinkuljettajan ajolupa on tie ammattiin

Taksinkuljettajan ammatti on luvanvarainen, joten taksinkuljettajana tarvitset Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin myöntämän taksinkuljettajan ajoluvan. Ajolupa on määräaikainen ja voimassa viisi vuotta kerrallaan. Yli 68-vuotiaille lupa myönnetään kahdeksi vuodeksi.

Taksinkuljettajan ajoluvan saamiseksi

  • sinulla tulee olla Suomessa, muussa Euroopan unionin jäsenvaltiossa tai Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa (ETA-valtio) myönnetty voimassa oleva B-luokan ajokortti, joka on ollut sinulla vähintään yhden vuoden ajan
  • täytät ammattiliikenteen terveysvaatimukset (ajokorttilain 18 §)
  • olet suorittanut hyväksytysti taksinkuljettajan kokeen (suomeksi tai ruotsiksi). Taksinkuljettajan kokeessa on 50 monivalintakysymystä ja se kestää enintään 45 minuuttia. Koe tehdään Ajovarman toimipisteessä.
  • läpäiset viranomaisen rikos- ja sakkorekisteritarkastuksen

Taksinkuljettajan ajolupaa haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista. Tarkemmat ohjeet luvan hakemiseen löydät Traficomin sivuilta: Näin haet taksinkuljettajan ajolupaa

Taustalla on väliä

Taksinkuljettaja työskentelee hyvin erilaisten ihmisten kanssa ja usein yksin asiakkaan kanssa, joten häneltä edellytetään sellaista taustaa, että hän voi ammatissaan taata asiakkaille turvallisen matkustuskokemuksen. Henkilö ei ole sopiva taksinkuljettajaksi, jos hän on syyllistynyt liikenne- tai muihin rikoksiin, jotka osoittavat hänen olevan ilmeisen sopimaton toimimaan taksinkuljettajana. Soveltuvuuden arvioi Traficom viranomaisrekistereistä saatavien tietojen perusteella.

Koulutusta työhön

Taksiala kouluttaa uusia työntekijöitä, vaikka koulutus ei viranomaisvaatimuksena tai taksinkuljettajan ajoluvan ehtona olekaan. Erityisesti suurimmat taksiyhtiöt ja tilausvälitysyhtiöt suurimmissa kaupungeissa järjestävät koulutuksia säännöllisesti. Tulevia taksinkuljettajakoulutuksia löydät esimerkiksi eri välitysyhtiöiden verkkosivuilta.

Taksiliikenteen erityisryhmien kuljettajakoulutus

Lakimuutoksen (1.5.2021) myötä alalle on tullut uusi vapaaehtoinen lisäkoulutus taksinkuljettajille. Koulutuksen kesto on 21 tuntia, josta vähintään seitsemän tuntia on käytännön opetusta. Koulutuksen tavoitteena on parantaa erityisryhmien taksipalvelujen laatua, turvallisuutta ja asiakaskokemusta. Erityisryhmien kuljettajakoulutuksesta vastaa Traficomin hyväksymä koulutusorganisaatio. Hyväksytty suoritus erityisryhmien kuljettajakoulutuksesta merkitään liikenneasioiden rekisteriin.

Työn tueksi

Taksinkuljettajakokeeseen valmistautumiseen ja kuljettajan työn tueksi voit tilata alan ammattilaisten kokoaman taksinkuljettajan perusoppaan Avaimet ammattilaisuuteen.

Oppaan hinta:
44 € + postikulut
Taksiliiton jäsenille kirjan hinta on 25€ + alv + postikulut.
Kirja on saatavilla vain suomeksi.

Tilaa kirja täältä. Jäsenyrittäjä voi tilata tuotteita jäsenhintaan rekisteröitymällä ennen tilauksen tekemistä taksit.fi -palveluun.

Muita hyödyllisiä materiaaleja

Suosittelemme kuljettajana toimiville sekä kuljettajiksi haluaville Avaimet ammattilaisuuteen -oppaan lisäksi tutustumista seuraaviin hyödyllisiä tietoja sisältäviin lähteisiin. Nämä alla olevat materiaalit eivät valmenna kokeeseen, mutta ovat aloittajalle kuljettajalle hyödyllisiä.

Taxistars – materiaalia kuljettajalle (In English: Taxistars – A taxi driver’s guide)
Työterveyslaitos (TTL): Virkeänä ratissa -käsikirja

Tutustu 

Liity jäseneksi 

 Tapahtumakalenteri

Tutustu Taksiliittoon

Ajankohtaista 

Nuijamiestentie 7
00400 Helsinki

020 7756 800
taksiliitto@taksiliitto.fi

TAKSILIITTO SOSIAALISESSA MEDIASSA