//Siiri Valkama: Brysselin syysterveiset

Blogi

Brysselin syysterveiset

Terveiset Euroopan pääkaupungista Brysselistä, jossa on käynnissä vilkas ja kriisien varjostama syksy.

Isossa kuvassa EU:n kaksi akuuteinta kärkiagendaa juuri nyt ovat Ukrainan auttaminen ja energiakriisin taklaaminen, jotta ihmiset pysyvät lämpiminä ja yritykset pystyssä vaikean ajan yli. Parhaita ratkaisuja etsitään kiireellä EU-tasolla. Muun muassa näistä kokonaisuuksista kuulimme 24.10. myös komission edustajalta FinMobilityn ja Suomen Yrittäjien yhteistapahtumassa, johon Taksiliittokin osallistui. Pilvisistä näkymistä huolimatta oli hienoa saada jäsenjärjestöt Brysseliin taas ihan livenä, kiitos siitä!

Kriisienhoidon rinnalla pyörii normaali lainsäädäntötyö. Nykyinen komissio ja parlamentti ovat ylittäneet kautensa puolivälin. Kevään 2024 europarlamenttivaalien yhteydessä valitaan uudet kokoonpanot ja aletaan toteuttaa taas uutta ohjelmaa. Komission hiljattain julkaistusta työohjelmasta käy ilmi, että ensi vuonna 2023 ehdotetaan vielä 51 uutta aloitetta. Edellisiäkin aloitteita on putkessa viimeistelemättä peräti 116 kpl, joten töitä riittää lainsäätäjillä ennen kautensa loppua. Näistä 116 esimerkkinä mm. ilmasto- ja energiapaketti sekä alustatyötä koskeva aloite, joiden osalta FinMobility on ja on ollut mukana etsimässä järkeviä ratkaisuja yhdessä taustatahojensa kanssa.

Horisontaalisesti mielenkiintoisia tulevan vuoden hankkeita ovat muun muassa EU:n sähkön sisämarkkinoita koskevien sääntöjen tarkistaminen, kriittisiä raaka-aineita koskeva säädös ja monivuotisen rahoituskehyksen tarkastelu sekä siihen mahdollisesti tehtävät muutokset. Komissio aikoo myös avata maksuviivästysdirektiivin, mikä tulee helpotuksena pienille yrityksille, jotka kärsivät kohtuuttoman pitkistä maksuajoista. Komissio tunnistaa, että joka neljäs konkurssi johtuu siitä, ettei maksuja ole hoidettu ajallaan.

Matkustaja- ja taksiliikenteeseen liitännäisiä ehdotuksia

Matkustaja- ja taksiliikenteeseen liitännäisiä ehdotuksia on kaavailtu ensi vuodelle muutamia. EU:n vetypankin perustamisen tavoitteena on laajentaa vihreää vetytaloutta, johon EU investoi 3 miljardia euroa käynnistääkseen markkinat. Lisäksi ehdotetaan eurooppalaista liikkuvuusdata-avaruutta, jolla halutaan edistää liikenteen digitalisointia. Myös matkustajien oikeuksia koskevaa sääntelykehystä tarkistetaan ja ehdotus tullee sisältämään multimodaalilippuja, sääntöjä korvausten maksamisesta toimittaessa välittäjän kautta sekä oikeudesta korvauksiin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Kolmansien maiden kansalaisten tutkintojen tunnustaminen on tärkeänä agendalla Euroopan osaamisen teemavuoden 2023 aikana, joka on omistettu työvoiman uudelleenkoulutukselle sekä ammattitaidon parantamiselle ja houkuttelemiselle. Matkustusasiakirjojen digitalisointia matkustamisen helpottamiseksi ajetaan myös vuonna 2023, jotta voitaisiin edistää uusia EU-alueella yhteentoimivia järjestelmiä.

FinMobilityn Brysselin toimisto toivottaa kaikille hyvää loppuvuotta!

Olkaahan matalalla kynnyksellä yhteydessä  toimistoomme, jos herää kysyttävää EU-asioista.

Syysterveisin
Siiri Valkama
EU-asiantuntija, FinMobility
siiri.valkama@finmobility.eu

FinMobility on johtava suomalaisten liikennesektorin työnantaja- ja elinkeinojärjestöjen yhteinen EU-edunvalvoja Brysselissä. Suomen Taksiliitto on yksi FinMobility yhdeksästä jäsenjärjestöstä.

Tutustu 

Liity jäseneksi

 Tapahtumakalenteri

Tutustu Taksiliittoon

Ajankohtaista 

Nuijamiestentie 7
00400 Helsinki

020 7756 800
taksiliitto@taksiliitto.fi

TAKSILIITTO SOSIAALISESSA MEDIASSA

2022-11-10T11:54:06+02:001.11.2022|Blogit|