fbpx
//Omasta palkastaan tinkiviä yrittäjiä ei saa syrjiä kustannustuessa

Omasta palkastaan tinkiviä yrittäjiä ei saa syrjiä kustannustuessa

Kustannustuen kolmas paketti uhkaa asettaa muun muassa pienyritysvaltaisella taksialalla toimivia yrittäjiä eriarvoiseen asemaan.

– Vaille kustannustukea ovat jäämässä ne taksiyritykset, joissa yrittäjät eivät ole voineet heikossa taloustilanteessa nostaa palkkaa, Suomen Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen jyrähtää.

Kustannustuen kolmas paketti on erittäin tarpeellinen, ja siinä on yleisesti ottaen huomioitu pienyritykset paremmin. Valitettavasti esityksessä on kuitenkin edelleen merkittäviä puutteita ja yrittäjiä eriarvoiseen asemaan asettavia tekijöitä.

Esitys kolmannesta kustannustuesta vääristää tilannetta erityisesti niiden ammatinharjoittajien osalta, jotka ovat jättäneet oman palkkansa nostamatta koronan runtelemassa taloudellisessa tilanteessa.

– Onko oikein rankaista yrittäjää, joka pyrkii ensisijaisesti maksamaan palkkaa työntekijöilleen ja tinkii omasta palkastaan, toimitusjohtaja Timo Koskinen hämmästelee.

Epätarkkuuksista virheellisiä tulkintoja

Kustannustuen määräytymisperusteet on oltava yksiselitteiset ja selkeät, jotta tulkinnanvaraisuus ei johda epätarkoituksenmukaiseen lopputulokseen.

– Valitettavasti esityksessä ei määritellä selkeästi, mitkä eivät ole joustamattomia kustannuksia. Se on johtanut aiemmin Valtiokonttorissa tulkintaan, joiden mukaan palkan sivukulut, kuten esimerkiksi eläkevakuutusmaksut, eivät olisi kustannustukeen oikeuttavia kuluja. Lainsäädäntö tai hallituksen esitykset eivät kuitenkaan anna tukea Valtiokonttorin tulkinnalle, Timo Koskinen huomauttaa.

– Samaan aikaan välttämättömän vuokratyövoiman kustannukset ovat kuitenkin kokonaan kustannustukeen oikeutettavia kuluja, vaikka ne sisältävät palkan lisäksi kaikki sen sivukulut, ja jopa vuokratyövoimaan välittävän yrityksen liikevoiton, hän ihmettelee aiheellisesti.

Palkan sivukulut olisi ehdottomasti otettava huomioon kustannustuen määräytymisperusteissa, jotta lakiesitys johtaa tasapuoliseen ja oikeudenmukaiseen lopputulokseen.

– Lisäksi yrityksen omaisuuteen liittyvät kustannukset pitäisi sisällyttää kustannustuen perusteisiin vuokrakustannuksia vastaavasti, jotta kilpailuasetelma ei vääristyisi. Ei ole oikeudenmukaista, että yritystensä tasetta vahvistaneet yrittäjät joutuvat nyt huonompaan asemaan kuin ne, joiden toiminta on perustunut tarvittavan omaisuuden vuokraamiseen, Koskinen perustelee.

 

Lisätietoja                          toimitusjohtaja Timo Koskinen p. 040 570 9070

 

2021-11-22T13:55:12+03:0025.2.2021|Tiedotteet|