LAUSUNTO 19.8.2024
Valtiovarainministeriölle
VM099:00/2023
Hallituksen esitys laeiksi arvonlisäverolain ja Ahvenanmaan maakuntaa koskevien poikkeuksista arvonlisä- ja valmisteverolainsäädäntöön annetun lain 18 b ja 22 a §:n muuttamisesta.
Suomen Taksiliitto kiittää mahdollisuudesta lausua hallituksen esityksestä arvonlisäverolain ja Ahvenanmaan maakuntaa koskevien poikkeuksista arvonlisä- ja valmisteverolainsäädäntöön annetun lain 18b ja 22 a §:n muuttamiseksi. Lausuntonaan Suomen Taksiliitto toteaa seuraavaa:
Suomen Taksiliitto vastustaa kuljetuspalveluiden arvonlisäveron korotusta. Nähdäksemme veronkorotus on ristiriidassa hallitusohjelman kohdan 1.3 kanssa, missä todetaan seuraavaa: ”Kotitalouksien ostovoimaa vahvistetaan keventämällä työn ja liikkumisen verotusta”. Nyt esitetty muutos arvonlisäverokantaan nimenomaisesti vähentää kotitalouksien ostovoimaa ja lisää liikkumisen verotusta. Osalle kotitalouksista taksi on puutteellisen joukkoliikenteen tai terveydentilan vuoksi välttämätön liikkumismuoto.
Suomen Taksiliitto vastustaa arvonlisäverotuksen korotusta myös alueellisen saatavuuden turvaamiseksi. Arvonlisänveron korotus vaikuttaa taksiliikenteen hinnoitteluun niin, että asiakas jättää käyttämättä palvelua kohonneiden hintojen takia, jolloin taksiyritysten on lopetettava toimintansa tai siirryttävä toisaalle. Vaarana onkin, että haja-asutusalueiden palveluntarjonta heikkenee entisestään.
Arvonlisäveron muutoksen vaikutus taksiliikenteen hintoihin
Arvonlisäveron muutos tulee väistämättä nostamaan yhteiskunnalliset velvoitteensa hoitavien taksipalveluntuottajien hintoja. Koska verokannan muutoksen yhteydessä taksiyritysten ostojen ja myyntien verokantojen erotus pienenee, on todennäköistä, että hinnat nousevat enemmän kuin pelkkä verokannan muutos edellyttää. Tämä tulee vähentämään niiden erityisryhmien liikkumismahdollisuuksia, joille taksi on ainoa vaihtoehto. Lisäksi osassa kuljetussopimuksia ei ole mahdollista reagoida arvonlisäverotuksen muutokseen kesken sopimuskauden, jonka vuoksi muutos jää suoraan kuljetuspalvelun tarjoajan tappioksi.
Vaikutukset harmaaseen talouteen
Harmaa talous on lisääntynyt taksialalla viime vuosina. Arvonlisäverotuksen nosto kasvattaa kuilua entisestään velvoitteensa hoitavien ja harmaan talouden toimijoiden välillä heikentäen kilpailukykyä. Ennen vuoden 2018 lakimuutosta taksiliikennelupia oli 9400 kappaletta ja Tilastokeskuksen ylläpitämän toimialatilaston mukaan arvonlisäveroa tilittävien taksiyritysten määrä oli 7500 kappaletta. Määrien erotus johtui siitä, että tuolloin liikennelupa oli ajoneuvo-, eikä yrityskohtainen. Lakimuutoksen jälkeen liikennelupa on ollut yrityskohtainen, ja vuoden 2023 lopussa taksiliikennettä harjoittavien yritysten määrä oli 9860 kappaletta, mutta arvonlisäveroa tilittävien taksiyritysten määrä oli vain 7153 kappaletta. Voidaan siis todeta, että taksialalle on valitettavasti pesiytynyt harmaan talouden toimijoita. Yhtenä syynä harmaan talouden lisääntymiselle on applikaatiotoimijoiden voimakas kilpailu markkinaosuuksista, joka on johtanut hintasotaan. Onkin ilmeistä, etteivät väärintoimijat tule siirtämään veromuutosta hintoihinsa, jolloin yhä useampi heidän alihankkijoistaan joutuu siirtymään harmaan talouden toimijaksi tullakseen toimeen ajotuloillaan.
Suomen Taksiliitto ry