fbpx
///Koronavirus ja koulujen sulkeminen kaataa taksiyrittäjät

Tiedote 16.3.2020 klo 18

Hallituksen päätös suomalaisten koulujen sulkemisesta on tässä poikkeuksellisessa ajassa tarpeellinen. Tilanne kuitenkin ajaa pienyrittäjän entistäkin syvempään ahdinkoon ja kaataa koulukuljetuksista huolehtivien taksiyrittäjien talouden. Nyt tarvitaan erittäin nopeita toimia taksiyrittäjien pelastamiseksi.

 Yhteiskunnan ostamat kuljetukset ovat lähes kokonaisuudessaan loppuneet ja nyt tehtyjen päätösten myötä loputkin ovat päättymässä. Erilaiset koronaviruksen riskiryhmiin kuuluneet henkilöt ovat ymmärrettävästi ja oikeutetusti lopettaneet liikkumisen kodin ulkopuolella käytännössä kokonaan. Sairaaloiden ei kiireellisten toimenpiteiden vähentämisen myötä myös Kelan korvauspiiriin kuuluvien matkojen määrät ovat jo nyt vähentyneet merkittävästi.

Liikematkustaminen on vähentynyt ja ulkomaanmatkailun loppumisen myötä mm. lentoasema- ja muut terminaaleihin liittyvät matkat ovat loppuneet. Nyt kun koulut ymmärrettävistä syistä suljetaan, tulee huolehtia siitä, että taksiyrittäjät eivät ajaudu samalla konkurssiin. Koulukuljetukset muodostavat monelle pienyrittäjälle toimeentulon perustan. Tämän perustan murentuessa joutuu koko taksiyrityksen toiminta vaakalaudalle.

Koulujen henkilökunta mahdollisesti lomautetaan, jolloin he saavat ensin täyttä palkkaa ja sen jälkeen työttömyyskorvausta, kuten kuka tahansa työsuhteessa toimiva.

– Yrittäjä ei voi lomauttaa itseään ja työntekijöiden lomautuskin edellyttää kahden viikon ennakkoilmoitusta. Koulukuljetukset päättyvät ja tulot loppuvat, mutta kulut jatkavat juoksuaan, kertaa Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen huolissaan.

Jos kunnat ja valtio eivät nyt varmista yrittäjien toimeentuloa korvaamalla äkillisesti päättyviä koulukuljetuksia kokonaisuudessaan yrittäjille, niin seuraavassa koulukuljetuskilpailutuksessa voi olla vaikea enää löytää taksiyrittäjiä.

– Peräänkuulutamme kuntien ja valtion vastuuta. Tässä tilanteessa taksiyrittäjää ei voida jättää selviämään ilman tuloja, vaan vaaditaan nopeita toimia, alleviivaa Koskinen.

Lisätietoja:

Timo Koskinen, 040 570 9070

2020-03-16T18:10:59+03:0016.3.2020|Ajankohtaista, Tiedotteet|