///Kirjavat tulkinnat taksamittarista saivat sinetin

Liikennepalvelulain mukaan taksamittari on taksissa pakollinen varuste, jos matkan hinta perustuu matkan tai ajan mittaamiseen tai niiden yhdistelmään. Tulkinnanvaraa ei enää jäänyt oikeuskanslerin annettua vastauksensa Taksiliiton selvityspyyntöön.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi esitti loppukeväällä taksamittarin käytön pakollisuudesta erikoisen tulkinnan jo ennen liikennepalvelulain voimaantuloa. Julkisuuteen antamassaan tiedotteessa Trafi tulkitsi, että taksamittari ei olisikaan pakollinen niissä kyydeissä, jotka perustuvat ajan tai matkan mittaamiseen siinä tapauksessa, että matkan hinnasta annetaan sitova hintahaarukka. Tulkinta ei perustunut mihinkään lakiin, joten Taksiliitto teki asiasta toukokuussa selvityspyynnön oikeuskanslerille.

Oikeuskanslerin selvittely johti lopulta Taksiliiton toivomaan lopputulokseen. Taksiliitolle annetusta vastauksesta käy ilmi, että Trafi oli lausunnossaan oikeuskanslerille todennut, että sitova hintahaarukka tai enimmäishinta ei koskekaan tilanteita, joissa mitataan aikaa tai matkaa.

Taksamittari siis tarvitaan, kun matkan hinta perustuu ajan tai matkan mittaamiseen. Jos se ei perustu, taksamittariakaan ei tarvita.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että laintulkinnalle saatiin viimein piste. Pyysimme täsmennystä Trafilta heidän keväiseen lausuntoonsa taksamittarista useamman kerran. Emme kuitenkaan saaneet vastausta, joten meille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin pyytää asiasta selvitystä oikeuskanslerilta, toimitusjohtaja Timo Koskinen toteaa.

– Tarkennukset laintulkintaan ovat asiakkaiden kannalta erittäin tärkeitä. Kyse on heidän oikeusturvastaan ja mahdollisuuksistaan selvittää ja vertailla taksimatkan hintaa etukäteen uudessa kilpailutilanteessa, Koskinen lisää.

 

Lisätietoja toimitusjohtaja Timo Koskinen p. 040 5709

2018-09-19T12:03:41+03:0019.9.2018|Ajankohtaista, Tiedotteet|