Lausunto 6.9.2024

Kansallinen liikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluinfraohjelma
Lausuntopyynnön diaarinumero: VN/31178/2023

Tausta

Liikenne- ja viestintäministeriö pyytää lausuntoa kansallisen liikenteen vaihtoehtoisen käyttövoimien jakeluinfraohjelmaluonnoksesta. Luonnos sisältää päivitetyn arvion liikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluinfran ja markkinan kehityksestä sekä infran ja markkinan kehittymistä koskevat tavoitteet ja edistämistoimenpiteet.

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaan laaditaan vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluverkon laajentamista koskeva toimintaohjelma. EU:n vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluinfra-asetus (AFIR) edellyttää tie-, rautatie-, vesi- ja lentoliikenteen kattavan kansallisen toimintakehyksen laatimista. Vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluinfran kehittyminen on keskeinen liikenteen puhtaan energian siirtymän mahdollistaja. Ohjelmaa on valmisteltu aiemman jakeluinfratyön, päivitetyn seurantatiedon ja laajan sidosryhmäyhteistyön pohjalta. Liikenteen jakeluinfra kytkeytyy laajemmin energiantuotantoon ja jakeluverkkoihin sekä maankäytön ja rakentamisen ohjaamiseen.

Tavoitteet

Ohjelman tavoite on edistää fossiilisille liikennepolttoaineille vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluinfran rakentumista ja infran kehittymisen seurantaa EU:n jakeluinfra-asetuksen edellyttämällä tavalla.

Suomen Taksiliiton lausunto

Lausuntopalvelun kautta 6.9.2024

Lataus- ja tankkausinfran kehittäminen

Taksiliikenteen kannalta latausinfran maantieteellinen kattavuus ja teholuokkien riittävyys ovat avainasemassa. Erityisesti suurteholatauspisteiden lisääminen on kriittistä taksien nopean ja tehokkaan lataamisen mahdollistamiseksi, mutta myös kannuste vähäpäästöisen taksiajoneuvon hankintaan. Ohjelmassa korostetaan, että vaihtoehtoisten käyttövoimien levinneisyydessä on merkittäviä alueellisia eroja. Taksiliikenteen tarpeiden ja saatavuuden kattamiseksi latauspisteiden riittävä saatavuus myös suurten kaupunkien ulkopuolella on tärkeää.

Taksien saatavuus on heikentynyt vuoden 2018 liikennepalvelulain voimaantulon jälkeen, kun määräsäännellystä sekä asemapaikkoihin perustuvasta järjestelmästä siirryttiin markkinaehtoisuuteen. Väestön ikääntyessä ja muun julkisen liikenteen heikentyessä taksin merkitys viimeisellä kilometrillä ja välttämättömänä kulkumuotona korostuu.

Huoltovarmuus ja käyttäjäystävällisyys

Taksiliikenteen jatkuvuuden varmistamiseksi on tärkeää huomioida myös käyttövoimamuutoksen vaikutukset huoltovarmuuteen. Sähköajoneuvojen käyttöönotto edellyttää varautumista sekä sähköverkon toimitusvarmuuden takaamista. Ohjelmassa on nostettu esille jakeluinfran käyttäjäystävällisyyden parantaminen. Helppokäyttöinen sekä toimiva latausinfra tukee taksien tehokasta toimintaa ja vähentää lataukseen kuluvaa aikaa. Tämä edellyttää mahdollisimman kattavaa tietoa jakeluinfran saatavuudesta. Latauspisteen sijainnin ja tehon lisäksi muun muassa sen toimivuus on olennainen tieto taksiautoilijoille.

Lähimaksuominaisuuden käyttöönotto latausasemilla asettaa haasteita hinnoittelun läpinäkyvyydelle. Niiltä latausasemilta, missä on mahdollista maksaa lähimaksulla, tulee edellyttää myös hinnan ja hinnoitteluperusteen ilmoittamista latausaseman yhteydessä.

Tukijärjestelmät ja politiikkaohjaus

Taksiliiton näkemyksen mukaan latausinfran tuen käynnistämisen mahdollisuuksia tulee selvittää myös taksiyrityksille. Kyselyidemme mukaan pääosa lataa täyssähkötaksia omalla latauspisteellä, mutta myös lataaminen taksiyrityksen kiinteässä toimipaikassa on kasvattanut suosiotaan. Taksiliikenteen sähköistyminen on keskeistä ajoneuvokannan uusiutumisessa, mutta myös julkisten hankintojen kuljetusten vähäpäästöisyysvaatimusten täyttämiseksi. Ajoneuvokannan uusiutumista tulee tukea taksien kierrätyspalkkiolla, joka kannustaa taksiyrityksiä siirtymään vaihtoehtoisiin käyttövoimiin.

Tutustu

Liity jäseneksi 

Tapahtumakalenteri

Tutustu Taksiliittoon

Ajankohtaista