//Kaisa Hara: Näe toinen ihminen liikenteessä

Blogi

Näe toinen ihminen liikenteessä

Näin kesän korvalla liikenteessä liikkuvien kirjo laajentuu. Meille Liikenneturvaan on viime aikoina tullut palautetta etenkin autoilijoilta ja pyöräilijöiltä. Molemmat osapuolet toivovat kovasti vastapuolen valistamista ja sääntöjen kertaamista. Sääntötuntemus on tärkeää, mutta niin on myös oma asenne muihin tiellä liikkujiin. Omaa toimintaansa voi halutessaan myös muuttaa nopeastikin.

Tulkinnat muiden toiminnasta tiukkoja

Meillä on usein muista liikenteessä liikkuvista vahvoja mielikuvia ja teemme stereotypioiden perusteella yleistyksiä. Esimerkiksi tietyn automerkin kuljettajat kaahaavat aina tai ikäkuljettajat ajavat liian hiljaa. Meitä ärsyttää, kun joku roikkuu perässä tai ohittaa liian läheltä. Tulkitsemme herkästi muiden toiminnan negatiivisesti, vaikka emme tiedä muiden toiminnan todellisia syitä.

Itsellemme olemme paljon armollisempia. Jos töpeksimme, selitämme asian vahingoksi tai neutraaliksi jutuksi. Liikenneturvan selvityksen mukaan esimerkiksi 34 % muista autonkuljettajista jättää riittävän turvavälin, kun 95 % vastaajista kokee itse jättävänsä riittävän turvavälin. Vastaavasti vain 35 % muista kuljettajista helpottaa toisen kuljettajan kaistanvaihtoa antamalla tilaa, kun 80 % kokee itse antavansa tilaa muille vastaavassa tilanteessa.

Omat tunteet ja tavat tarkasteluun

Mikä neuvoksi? Hetkellinen ärsyyntyminen menee nopeasti ohi, jos sitä ei jää märehtimään. Hengittää hetken syvään, laskee kymmeneen ja miettii jotain ihan muuta. Muiden toimintaa kannattaisi opetella tulkitsemaan neutraalisti tai positiivisesti, jolloin pysyisi helpommin hyvällä mielellä ja välttäisi turhat kiukustumiset.

Ärsyyntymistä voi myös ennaltaehkäistä. Jos on tapana lähteä viime tipassa, voi kokeilla lähteäkin viisi minuuttia aikaisemmin. Silloin menokin on rauhallisempaa ja jaksaa suhtautua muihin maltillisemmin. Ruuhkat lisäävät myös ärtymistä. Niitä voi yrittää välttää väljemmän reitin tai aikataulun valinnalla.

Nämä asiat ovat periaatteessa aika yksinkertaisia ja melkein itsestäänselvyyksiä. Vuosikymmenten varrella tästä myönteisestä vuorovaikutuksesta liikenteessä on kampanjoitu monenmoisilla teemoilla, kuten Sopu vie eteenpäin, Vaihda kohteliaisuuteen ja Ollaan ihmisiksi liikenteessä. Olisiko nyt aika tehdä muutos ja tehdä tämän kesän liikenteestä positiivinen?

Tartu tapahaasteeseen: https://www.liikenneturva.fi/fi/tapahaaste

Kaisa Hara, viestintäpäällikkö, Liikenneturva

Tutustu 

Liity jäseneksi

 Tapahtumakalenteri

Tutustu Taksiliittoon

Ajankohtaista 

Nuijamiestentie 7
00400 Helsinki

020 7756 800
taksiliitto@taksiliitto.fi

TAKSILIITTO SOSIAALISESSA MEDIASSA

2019-05-29T13:45:45+03:0029.5.2019|Blogit|