//Markku Ylikulju: Ensimmäinen korjauspaketti liikennepalvelulakiin

Blogi

Ensimmäinen korjauspaketti liikennepalvelulakiin

Liikennepalvelulaki tuli voimaan lähes kolme vuotta sitten. Toukokuun alusta voimaan tulivat lain ensimmäiset ja odotetut korjaukset.

Korjauspaketin esitystä perusteellisesti käsitellyt liikenne- ja viestintävaliokunta kuuli lähes kolmeakymmentä asiantuntijaa ennen mietinnön kirjoittamista. Lisäksi se sai lähes tusinan verran kirjallisia lausuntoja. Luonnollisesti myös Suomen Taksiliitto antoi lausuntonsa esityksestä sekä oli asiassa valiokunnan kuultavana. Liitolla on taksialan yhteisenä asiantuntijana kiistämättä edelleen arvoa tässä muuttuneessakin tilanteessa.

Valiokunnan perusteellisen käsittelyn ja mietinnön jälkeen esitys vietiin huhtikuussa nopeasti eduskunnan suureen saliin, jossa se hyväksyttiin lopullisesti ja saatettiin pääosin voimaan 1.5.2021.

Muutamia hyviä parannuksia saimmekin nyt lakiin. Yrittäjäkoe tuli pakolliseksi kaikille kesäkuun 2018 jälkeen luvan saaneille, 1.5.2021 alkaen myös yrittäjäkoulutus on uusilla yrittäjillä pakollinen. Y-tunnus on toukokuun alusta oltava jo taksiliikennelupaa haettaessa ja taksivalaisin muuttui pakolliseksi. Virallinen taksamittarikin on nyt oltava autossa, jos matkan hinta perustuu matkaan ja aikaan.

Ikävä kyllä emme saaneet tunnistettavuuteen värillistä rekisterikilpeä. Olisimme halunneet myös ammattimaisuuden määritelmää tarkennettavaksi, jotta rajanveto ammattimaisuuden ja kimppakyytien välillä olisi selkeä. Lisäksi esitimme, että viranomaisen olisi pitänyt olla yrittäjäkokeen järjestäjä.

Taksiliitto sai kuitenkin useita ajamiaan asioita läpi, mutta työsarkaa jäi hoidettavaksi jatkossakin. Vuonna 2018 voimaan tullut laki oli niin susi jo syntyessään, että korjattavaa tulee riittämään ja yhteistä edunvalvontaa tarvitaan jatkossakin. Vaikka aika entinen ei koskaan enää palaisikaan, korjaussarjan osalle II on jo tarvetta.

Korona aika on vienyt valtavan määrän päättäjien energiaa ja aikaa olennaisesta työstä. Kyllä tästäkin päätöksestä hieman huokuu läpi se, että virastojen viranhaltijat ovat saaneet tänä poikkeusaikana ehkä hieman liikaakin päätösvaltaa. Silloin kun koira heiluttaa häntää on asia kunnossa. Mutta jos häntä alkaa heiluttaa koiraa, on syytä kansalaistenkin huolestua.

Markku Ylikulju
varapuheenjohtaja

Tutustu 

Liity jäseneksi

 Tapahtumakalenteri

Tutustu Taksiliittoon

Ajankohtaista 

Nuijamiestentie 7
00400 Helsinki

020 7756 800
taksiliitto@taksiliitto.fi

TAKSILIITTO SOSIAALISESSA MEDIASSA

2021-04-27T16:07:00+03:00