///Älä astu pimeään taksiin

Taksiyrittäjyys on luvanvaraista!

Ilman liikennelupaa henkilöitä korvausta vastaan kuljettavat ajoneuvot eli ns. pimeät taksit eivät hoida yhteiskunnallisia velvoitteitaan ja vievät leivän lakeja noudattavien yrittäjien pöydästä. Taksiyrittäjyys on luvanvaraista toimintaa! Taksiyrittäjyyden mahdollistavan taksiliikenneluvan myöntää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Myös taksinkuljettajalla on oltava taksinkuljettajan ajolupa.

Lue lisää:

———————-

Poliisi tiedottaa (29.9.2019):

Poliisi paljasti ”pimeitä takseja” Oulussa viikonlopun aikana
Luvattomat taksit vievät leivän lakeja noudattavien yrittäjien pöydästä.

Poliisi iski valvonnalla ilman liikennelupaa henkilöitä kuljettaviin ajoneuvoihin Oulussa viikonlopun aikana. Liikenteessä tavattiin useita ajoneuvoja, jotka kuljettivat henkilöitä korvausta vastaan ilman vaadittavaa liikennelupaa ja taksinkuljettajan ajolupaa. Lisäksi ajoneuvojen rekisteröintivelvollisuus luvanvaraiseen liikenteeseen oli laiminlyöty.

Poliisin selvitysten perusteella Oulun talousalueella liikennöi viikoittain useita kymmeniä harmaata taloutta harjoittavia ns. ”pimeitä takseja”, jotka eivät hoida ammattimaiseen liikenteenharjoittamiseen liittyviä elinkeino- ja arvonlisäveroja sekä muita takseille kuuluvia velvoitteita, kuten vakuutusmaksuja ja yritysten kirjapitovelvollisuutta. Tällöin viranomaiset eivät myöskään voi valvoa niiden toimintaa. Poliisi korostaa kuitenkin, että ”pimeät taksit” ovat olleet ongelma jo ennen takseja koskevan lainsäädännön muuttumista.

Luvatonta henkilöliikennettä harjoittaneet saivat sakon ja heidän toiminnastaan tehtiin ilmoitus Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille, Verottajalle ja Liikennevakuutuskeskukselle.

Valvontaiskun tulosten perusteella Oulun poliisilaitos tulee jatkamaan säännönmukaisesti taksiliikenteen valvontaa.

Taksia koskevia määräyksiä

– henkilöliikennettä taksilla harjoitettaessa tulee olla voimassa oleva yrityskohtainen taksiliikennelupa, jonka Traficom myöntää hyvämaineiselle henkilölle vakavaraisuusperustein.

– taksia koskee taksivalaisinvelvoite, jos niitä käytetään takseille tarkoitetuilla alueilla ja joukkoliikenne- /taksikaistoilla.

– hinnoitteluperuste on ilmoitettava.

– taksamittari ei ole pakollinen, jos hinnoista sovitaan.

– hinta on kuitenkin ilmoitettava aina, jos matka maksaa yli 100 euroa, ja vastuu siitä on palvelun tarjoajalla.

– luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi on oltava asiakkaan näkyvillä auton sisällä.

– kuljettajalla tulee olla taksinkuljettajan ajolupa ja hänen tulee varmistua matkustajan turvallinen ajoneuvoon tulo ja siitä poistuminen, sekä tarjota matkustajalle hänen tarvitsemaansa apua.

– kuljettajalla tulee olla myös riittävä vuorovaikutus- ja kielitaito, sekä oltava kyky ottaa huomioon matkustajan toimintarajoituksista johtuvat erityistarpeet.

 

Tutustu 

Liity jäseneksi

 Tapahtumakalenteri

Tutustu Taksiliittoon

Ajankohtaista 

Nuijamiestentie 7
00400 Helsinki

020 7756 800
taksiliitto@taksiliitto.fi

TAKSILIITTO SOSIAALISESSA MEDIASSA

2019-09-30T15:33:26+03:0030.9.2019|Ajankohtaista, Uutiset|