Käyttäjätunnus  
Salasana
  Unohtuiko salasana?  

Yleistä taksiliikenteestä

Suomalainen taksijärjestelmä perustuu kiintiöihin. Taksiluvat myöntää ELY-keskus. Tavoitteena on tarjota asiakkaille riittävät, laadukkaat ja turvalliset taksipalvelut.

Taksiliikenteen kuluttajahinnoista säädetään vuosittain valtioneuvoston asetuksella. Hinnat pohjautuvat taksitoiminnan kuluihin, joita seuraa Tilastokeskuksen ylläpitämä taksi-indeksi sekä Taksiliitto.

Suomessa on noin 9 500 taksiyrittäjää eli taksiliikenneluvan haltijaa, ja heillä on noin 10 000 taksiautoa. Tavallisimmin liikenneluvan haltija on siis yhden auton omistaja. Autoista noin 55 % toimii kaupungeissa ja 45 % maaseudulla.

Ajokalusto on korkealuokkaista ja tarjoaa vaihtoehtoja. Takseissa on perinteisiä henkilöautoja, farmariautoja, 8 matkustajan tilatakseja (3 000 kpl), vaihtoehtoisvarustettuja pyörätuolitakseja (1000 kpl), paareilla varustettuja takseja (300 kpl) ja edustusautoja.

Alan kokonaisliikevaihto on n. 1 miljardi euroa  vuodessa. Vuosittain kuljetaan noin 50 miljoonaa matkustajaa ja ajetaan noin 830 miljoonaa kilometriä.

Suomessa on keskimäärin yksi taksi 530 asukasta kohden. Lukumäärä vaihtelee paikkakunnittain. Lähes puolet maan autoista kuuluu atk-ohjattuun tilausjärjestelmään.

Yksityishenkilöiden matkat muodostavat 40 %, yhteiskunnan taksipalvelut 40 % ja yrityksien ajot 20 % taksien kyydeistä.

Taksiverkko kattaa koko maan, myös harvaanasutut alueet, ja toimii vuoden jokaisena päivänä ympäri vuorokauden.

Erikoispalveluja ovat esimerkiksi lentokenttäkuljetukset.

Suomen Taksiliitto | Nuijamiestentie 7, 00400 Helsinki | Puh. 020 7756 800 | E-mail kontakti(at)taksiliitto.fi

Design VCA | Powered by Aava